Rasinformatie

Rasstandaard

De Engelse Cocker Spaniel is een gezellige hond en heel gewild en maakt de indruk van een ijverige en krachtig jachthondje. Zijn lichaam is uitgebalanceerd en compact. De afstand van de schoft tot de grond moet gelijk zijn aan de afstand van de schoft tot aan de staartaanzet. De schedel is goed ontwikkeld, duidelijk gebeiteld, noch te fijn noch te grof. De vacht van de Engelse Cocker Spaniel is glad en aanliggend, zijdeachtig .

Kleuren

Zwart of rood (bruin) eenkleurig. Bij de eenkleurige en tankleurige is een witte vlek op borst toegestaan. Of zowel iedere gevlekte kleur combinatie zoals bruin-wit, zwart-wit, …

Lichaam

Hoofd:
Goed ontwikkelde, besneden voorsnuit, schedel is fijn belijnd, wangen zijn vlak.

Ogen:
Hazelnootbruin, in harmonie met kleur en vacht.

Oren:
Laag aangezet en lang, niet verder reiken dan neuspunt, bekleed met lang haar, zijdeachtig maar niet in plukken.

Staart:
Bij voorkeur in het verlengde van de ruglijn gedragen of iets daaronder.

Vacht:
Recht, zijdeachtig, lang op oren, borst en de achterkant.
Schouderhoogte: ca. 40 cm.
Speels.

Algemeen

De Engelse Cocker Spaniël is een van de meest geliefde honden van de hondenliefhebber. Hij heeft het in de stad net zo goed naar zijn zin als op het platteland. Het vrolijke karakter van de Cocker is een van zijn beste eigenschappen. Het is een intelligent maar zacht geaard ras en men moet hem met geduld en begrip behandelen. Als gezelschap is een geen tweede, terwijl zijn grootte hem geschikt maakt voor elke omgeving. De Cocker is enorm aanhankelijk en feitelijk is hij de beste vriend die men zich kan wensen.
Beweeglijk, levendig, intelligent, nieuwsgierig, waaks, mild. De Engelse Cocker Spaniel kan wel eens eigenwijs zijn. Maar als je laat merken dat jij de baas bent heb je er een super kameraad aan die graag in je buurt is en altijd vrolijk is.
Gehoorzaamheid, behendigheid en flyball

De Engelse Cocker Spaniël wil graag werken en is dan ook zeer geschikt voor gehoorzaamheid, behendigheid en flyball. Overal door het land worden deze cursussen voor honden gegeven

Op de tentoonstelling

Engelse Cocker Spaniëls hebben, in de meeste landen, een behoorlijk aantal inschrijvingen op hondententoonstellingen. Als er zoveel honden op een tentoonstelling zijn valt het niet mee om te winnen in een dergelijk zware competitie. Voor degenen onder u die van de spanning van dit soort competities houdt, is de Cocker Spaniel het geschikte ras.

Verzorging

De Cocker heeft een prachtig, aantrekkelijk hoofd met lange bevederde oren en de meeste mensen kunnen zijn aantrekkingskracht niet weerstaan. Als de cocker volwassen is, moet hij/zij regelmatig geborsteld en gekamd worden. Tevens dient hij eens getrimd te worden. Ze worden dan geplukt. Let op dat ze niet worden geschoren want de vacht wordt er dof en krullig van. Ga naar een ervaren trimmer die een Cocker doet plukken en hem in model weet te brengen.

Eigenschappen:

– vrolijk
– uitgesproken persoonlijkheid
– tamelijk flexibel als hij aan discipline gewend is
– aanhankelijk
– intelligent
– bijzonder trouw
– speels
– lief

Engelse cocker Spaniël samengevat

Een cocker Spaniël is geliefd zowel bij de gezinnen als tijdens de jacht. Deze hond maakt zich bijzonder door zijn opgewekte karakter. Het is een geschikte familiehond. Het is dus niet verwonderlijk dat dit ras door velen in hun hart is gesloten.